lauantai 17. elokuuta 2019

Meidän täytyy ryhtyä ajelehtimaan


Ihminen ei kai voi eläessään tosissaan hyväksyä, sillä hyväksyä on kuolla ja protestoida on elää. Ja eläminenhän on kai loppuviimeksi silkkaa lämpöä, jatkuvaa liikettä – niin minulle joskus sanottiin, kun nojasin leukaani pulpetin lähmäpintaan ja ajattelin lihaperunasoselaatikkoa.

Liikkeen taas on aina suuntauduttava jostakin poispäin mennäkseen jotakin kohti. Jokainen sukupolvi kieltää edeltäjänsä, sen on oltava evolutiivista. Kun elinympäristö väistämättä taipuu toiseksi ajassa, nousee kupruille niin kuin asfaltti allaan puitten juuret, on elollisen osattava pitää itsensä hereillä kieltäytymällä menneestä. Jokainen nykyisyys luo oman ehdottomuutensa.

Toisaalta nykyinen tarvitsee ikuista ollakseen eri mieltä sen kanssa. Vastustamalla ihminen, aate tai kulttuuri sitoo itsensä kiinni todellisuuteen, asettaa kiintopisteen, johon jatkuvasti suhteutua. Kun kieltäydymme hyväksymästä, kieltäydymme näkemästä todellisuutta kokonaisuutena – maailmana, joka pahuudessaan on jo valmis, kylläinen. Ja oikeastaan, mikä pahempaa, se on ollut sitä aina, ennen ihmiskuntaa ja meidän jälkeemme. Se, mitä nimitämme edistykseksi, onkin vain samojen tomujen asettumista uusiin pinoihin, postimerkkien järjestelyä pöydällä, jonka ääressä istui joskus ajatus Jumalasta, nyt mieluummin ihminen itse. On elämälle kestämätöntä myötää, ettei aika olekaan jana, vaan karuselli, koska yksittäisellä elämällä on aina alku ja loppu.

Hyväksyminen edellyttää pysähtymistä sen ääreen, mitä on, ja pysähtyminen edellyttää kuolemaa. Vasta kuolemassa ihmisen todellinen koko tulee näkyviin: kuollut on konkretiaa, materiaa, pehmytkudosta – eikä muuta. Isäni näytti Klonkulta vasta kuoltuaan: kylmältä, harmaalta ja kuiviin niistetyltä kuin auringon hiutama liina. Peitolla oli nalle, kesä oli leveimmillään, ja tuntui lohdulliselta, ettei kuolleen tarvitse enää kurkottaa mihinkään.

Eläessään ihminen taas kurottaa aina itseään pidemmälle, mielikuviksi, suhteiksi, sanoiksi ja ideoiksi, jotka lopulta kuitenkin ovat ihmisestä irti. Vasta kuolemassa ihminen asettuu tasoihin todellisuutensa kanssa, jonkinlaiseen eläville myrkylliseen ja siksi mahdottomaan totuuteen, jossa ihmisen ja maailman välistä katkeaa se ainokainen säie, joka teki ihmisestä niin erityisyyteensä ihastuneen toimijan: omistajuus.

Ihmiselle valta on lopulta omistajuutta. Ajatuksia, ideologioita, materiaa ja toisia elollisia on saatava oman nimen alle.  Elävälle ihmiselle on elintärkeää hahmotella omaa valtaansa suhteessa muihin ja maailmaan, koska jos valtasuhteita ei ole, ei ole toimijuuttakaan. Itsestään ja valinnoistaan ainakin näennäisesti tietoinen ihminen tarvitsee vallan käsitteen maailmansa jäsentämiseen, koska jos toiminnasta halutaan löytää alullepaneva voima, siis toimija, tarvitaan valta toimia. Tietoisuus taas tekee teosta valinnan, ja valinta edellyttää aina valtaa valita: siksi tietoisuus edellyttää oman vallan tunnistamista ja käyttöä. Rakkolevä tai käenkaali ei tarvitse valtahierarkiaa tuekseen, koska kasvien maailmassa yksilö on lähinnä muodollisuus: kasvista irrotettu oksa voi kasvaa toiseksi yksilöksi toisaalle, ja esimerkiksi jäkälästä on mahdotonta erottaa, missä sieniosakas päättyy ja leväosakas alkaa. Ihmiselle taas ”minä” on kaikki, ja maailman on oltava jotakin, johon ”minä” saa jättää peruuttamattoman jäljen, yleensä edeltävät jäljet jotenkin tuhoamalla.

Tämä kaikki liittyy olennaisesti EU:hun.

Yleensä huvitan itseäni sanomalla noin omituisissa paikoissa – kauppajonossa ja syntymäpäivillä, esimerkiksi. Mutta vakavasti puhuen:

EU on kriisissä, koska se ei tunnusta olevansa ihmisen instituutio ja toimivansa ihmisen tavoin: se ei ole koskaan kieltäytynyt tarpeeksi. Se ei ole ollut tarpeeksi ideologinen projekti maailmassa, jossa ihminen on evolutiivisesti ohjelmoitunut protestoimaan elääkseen. Francis Fukuyaman ennustus ”historian lopusta” kylmän sodan päättyessä oli virhe, koska säilyttäjille ei koskaan käy hyvin. Jos EU on se rauhan, liberaalien arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen projekti, joksi se alkujaan nimettiin, se ei ole projekti ensinkään, vaan instituutio ja alusta projekteille. Kun arvopohja on tavoite, eikä väline, toimija jää paikoilleen, valmiustilaan, josta sen on tarkoitus syöksyä sammuttelemaan sen saavuttamaa asemaa uhkaavia tulipaloja. Tällä hetkellä EU:n sisällä on tulipaloja niin monta, että sammuttelu käy mahdottomaksi. Liberaaleja arvoja vastaan sotivat voimat EU:n sisällä ja ulkopuolella käyttävät aseenaan juuri niitä asioita, joiden yläpuolella EU on pyrkinyt olemaan: aktiivista protestihenkeä ja röyhkeää omistajuuden illuusiota, ajatusta siitä, että kulloisetkin ”me” luomme tämän maailman kaltaiseksemme ja tuhoamme vääräoppiset.

EU ei pyri luomaan, eikä liioin tuhoamaan, vaan mahdollistamaan. Se pyrkii olemaan jotakin pysyvää ja perustavanlaatuista, maailman elin, jonka puitteissa ihmiset voisivat rauhanomaisesti edistää erilaisia ideologioitaan. Toisaalta se pyrkii olemaan markkinatalouskilpailussa varteenotettava toimija, jolla on identiteettisymboleita (lippu, laulu, kansallispäivä), budjetti ja päättävät elimet. Pelkään, että EU:lle käy kuin Liike Nyt:ille; on vaikea perustaa puoluetta kritisoimaan puoluejärjestelmää, ja on vaikea perustaa liittovaltiomaista rakennelmaa vastustamaan kansallisvaltioiden ideologista yksisilmäisyyttä.

Minusta EU tarvitsee äkäisyyttä, ja pian. Koska liberaalit arvot ja oikeusvaltioperiaate ovat välineitä hyvän toteuttamiseen, eivät vielä hyvää sellaisenaan, EU tarvitsee sen hyvän, jonka ajamiseen hyödyntää perussopimustaan. Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen voisi olla hyvä maali alkajaisiksi, sillä ilmastonmuutos on kerrankin jotakin sellaista, joka uhkaa kaikkea, mitä pidämme tärkeänä.

Nationalismi nousee taas, sillä se lyhyt ajanjakso, jossa yhteiskuntaluokat yhdistivät ihmisiä yli valtiorajojen, alkaa olla ohi. Työ yksilöllistyy, ja kaikki ovat äkkiä omistavaa luokkaa. Jos omistukset eivät ole pörssissä tai pankkitilillä, ne ovat ajatuksissa ja tavassa yhdistellä niitä. Jokainen työntekijä on kohta oma työllistäjänsä, sillä pääsy tietoon tasa-arvoistuu, ja arvo siirtyy materiasta abstraktiin, kun ideoilla käydään kauppaa. Tavarat eivät ole enää statussymboleita siinä missä ajatukset ovat. Ei ihme, että ihmisistä, joiden työn tekee pian paremmin ja tasalaatuisemmin robotti, tulee joukko, joka etsii itselleen uutta väylää erityisyyteen. Ihminen, jonka ammatti-identiteetti murenee, tarvitsee uuden identiteetin, jolla erottua muista ja olla yleensäkin olemassa. Nationalismi on siihen oivallinen tie.

Jos EU haluaa pysäyttää nationalistiset tuhovoimat, on sen ryhdyttävä jonkinlaiseksi tuhovoimaksi itsekin. On pyrittävä tuhoamaan sellaisia rakenteita, jotka sotivat yhtäläistä ihmisarvoa vastaan – siis käytännössä rikottava se rakenne, jonka puitteissa kaikki länsimainen edistysajattelu operoi, eli kapitalismi. Yhtäläinen ihmisarvo ei voi koskaan toteutua maailmassa, jossa arvo perustuu kysyntään (ei todelliseen tarpeeseen) ja ihmisen työ on manipuloida kysyntää.
Markkinat noudattavat ihmisen sisäistä erityisyyteen pyrkivää logiikkaa samoin kuin kaikki ideologiat. Jokin kasvaa arvossa, kun kaikki haluavat sitä, mutta menettää arvonsa, kun kaikki saavat sen. Tavoitteena yhtäläinen ihmisarvo ei siis tällä logiikalla ole markkinataloudessa minkään arvoinen. Se ei ole ideologia, se ei ole myyntiartikkeli. Se on.

Ihmisarvo on periaatteena staattisin mahdollinen, koska se on toteutunut jo ennen kuin kukaan on sitä ehtinyt sanallistaa. Se on jotakin kiistatonta ja pysyvää. Ihmisen toiminnassa ihmisarvon näkyväksi tekemisen esteenä on sen perustavanlaatuisuus – ihmisarvo ei ole projekti, vaan periaate, joka tarvitsisi projektin edistyäkseen. Kapitalismi taas on ymmärrettävä ihmisen toiminnan muoto, koska se on jatkuvaa, kiihtyvää liikettä, jonka keskiössä on toimijoitaan toimijoiksi tekevä omistaminen.

Ihmisarvon projektiksi kävisi kapitalismin kumoaminen. Sellaisen maailman edistäminen, jossa arvon määrittäjiä ei rakenneta mielikuvin, vaan löydetään sieltä, missä ne ovat aina olleet, ja täysin ilman ihmisen apua. Kapitalismin jälkeinen aika voisi perustua havainnolle, maailman tutkimiselle vertaisena. Sen kysymiselle, mitä meillä on, sen sijaan, mitä voisimme saada.
Jos kapitalismin kumoaminen ja ihmisarvon toteutuminen siis edellyttää pysähtymistä ja hyväksymistä, kuinka käy ihmisen? Kuoleeko se kuva ihmisestä toimijana, joka meillä on tähän asti ollut, ja mistä sitten löydämme kimmokkeen toimia?

Edessä saattaa olla ajelehtimisen aika. Paluu siihen alkumereen, josta elämä lähti vierimään.