sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Miten käy liikuntaluokkayhteiskunnassa? EI KÄY!

//kuvat ovat meitin skotlanninreissulta. Leikin taiteilijaa.


Minä tiedän, ettei pitäisi istua. Istuminen on epäterveellistä. Silti minä istun nyt, niin kuin olen istunut koko päivän; ensin mökkikuistilla, kalliolla, sitten autossa, ruokapöydässä ja nyt tässä. Saan varmasti  peräpukamia, sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin, keuhkoahtauman, psykoosin, ihottumaa, nuhan, halveksuntaa, vankilatuomion ja halvimman mahdollisen hautakiven. Kaupan päälle vaaleanpunaisen Nasu-vispilän. Sen voisin ottaakin.



Ei mutta ihan totta. Minua on ahdistanut lähiaikoina paljon ja ahdistaa nyt. Siksi kirjoitan, vaikka olisin voinut kieltää äitiä viemästä koiran ulos ja mennä itse tuonne hikoilevaan, puuskuttavaan, pistävän hajuiseen ja väsähtäneeseen luontoon pyörimään, yksin ahdistukseni kanssa.



Olen oppinut ymmärtämään itseäni - tosin ihan pikkuisen vasta. Kävely luonnossa auttaa minua käsittelemään ahdistustani. Kuitenkin näin kovaan sisäiseen vikinään, rahinaan ja itkuun tepsii vain kirjoittaminen. Paras tulos saataisiin kävelemällä ensin ja kirjoittamalla sitten, mutta koska huomenna lähdemme ajamaan Tampereelle musiikkiteatterileirille kello 6, minun täytyy mennä aikaisin nukkumaan.

Siinäpä se. Minä olen kiittämätön, laiska paska. Äiti maksoi hirveän summan siitä leiristä vain, jotta olisin onnellinen. Ja olenhan minä innostunut. Mutta inhoan kehoani, mieltäni, tapojani ja tottumuksiani niin paljon, etten tiedä, mitä siitäkään tulee.

Minä olen niin hyväosainen. Ei tarvitse kantaa huolta pään päällisestä katosta, ei enää edes siitä ikivanhasta matosta, joka oli murennut kellarikomeroon koinsyömäksi tahnaksi. Se taas sinkoaa minuun uuden ahdistuksenaiheen. En ole siivonnutkaan aikoihin.

Minä tahdon vain olla iloinen. Tyytyväinen. Onnellinen on niin suuri ja merkityksellinen sana, niin tavoiteltu ja korkeuksiin nostettu adjektiivi, etten tohdi pyytää edes sitä.




Minulla on niin paljon päässäni juuri nyt. Mietin esimerkiksi sitä, miksi kirjoittaminen helpottaa. Siksikö, että se on jokin taito, josta saatan olla ylpeä? Taito, jonka varaan rakennan itsearvostukseni. Miten selviäisin, jos menettäisin kirjoittamisen? En voisi pitää itseäni hyvänä enää missään, hukkaisin itseni, lakkaisin olemasta.

Toiseksi minua ärsyttää. Lehteilin juuri päivällisen yhteydessä pariakin naistenlehteä ja hesaria. (Siinä ehkä syy, miksi ateriani ovat niin runsaita ja pitkäkestoisia...) Joka sivulla törmään siihen. Se on kuin sähköisku suoraan alavatsaan, kipu, joka tämän hautovan hikoilun lailla valuu pitkin ohimoitani. LIIKU! URHEILE! Pystyt parempaan! Jaksaa, jaksaa!

Ja pahempaa, pahempaa aina vaan. Suositusten mukaan... Tutkimuksen mukaan... Toinen toistaan timmimmät julkkikset kertoivat liikuntamääristään, reportaasit puhuvat siitä, kuinka lavatansseissakin tanssitaan sykevöiden ja teknisten vaatteiden kanssa, Terveys-osio löytyy joka lehdestä, vaikka sille on  pyhitetty omatkin paksut julkaisunsa, jotka täyttävät puolet kaupan lehtihyllystä. Näin maratoonariksi! Näin testaat hapenottokykysi, lihasvoimasi, kestävyytesi! Näin karistat kesäkilot! Detox-kuuri! Triathlon! Sahara-juoksu! Uimalla Ruotsiin!

Minä pelkään. Pelkään, että tästä on tulossa maailma, jossa lihasmassalla ja aerobisella kestävyydellä ostetaan ihmisenarvoinen elämä. Tarkoitan, että minusta ihmisenarvoiseen elämään kuuluu se, että ihmistä kunnioitetaan, hänen edesottamuksiaan arvostetaan, jopa ihaillaan riippumatta siitä, ovatko ne liikunnallisia vai eivät. Minä pelkään, että urheilusta tulee niin voimakas hyvän elämän symboli, että jossakin vaiheessa liikkumattomat tai ylipainoiset ihmiset syöstään alas yhteiskunnan rattaista. Että pian ei ole väliä, oletko ihmishenkiä pelastava kirurgi tai vaikka eläinten oikeuksia puolustava taiteilija, ellet ole MYÖS juossut kuutta maratonia. Paitsi, etteihän maraton enää ole mitään. Ensin uidaan viisi kilsaa, sitten pyöräillään tuhat ja lopuksi jäähdytellään yksi maraton yhdellä jalalla narua hyppien.

Pian ylipainoisten päälle on hyväksyttävää sylkeä muuallakin kuin internetissä. Pian kaikki, joilla on rasvamaksa tai 2.tyypin diabetes, saavat kuljetettavakseen pakollisen varoituskyltin: "Mattiin tutustuminen voi johtaa epäterveellisempiin elämäntapoihin."

Mitä tahansa voi tapahtua tässä hullussa maailmassa ja minua suututtaa. Älkääkä ymmärtäkö väärin, kyllä liikunta on hyvästä. Silloin, kun se ei tuhoa kaikkea muuta ympäriltään kuin haiseva rikkakasvi.

Ps. Ei tätä oloa helpota se, etten helteen takia OIKEASTI jaksa tehdä yhtään mitään. Mökillä kahden lihaskimppuserkun kanssa oli yhtä tunnontuskaa. "Kyllähän nyt aamureenin vetäsee helteelläkin." Voih.

lauantai 12. heinäkuuta 2014

Kerro kerro saakelin kuvastin.



Miksei sitä voi olla tyytyväinen omaan kehoonsa? Miksi aina löytää itsensä tuijotuskilpailusta kokovartalopeilin kanssa, vartalonsa kanssa, identiteettinsä kanssa? Kuka minä olen? Miksi en ole edes vähän sutjakampi? Edes piirun verran paremman näköinen.

Minä makaan koko päivän korkeassa kuumeessa, mitä nyt käyn vähän väliä syömässä. Flunssa pakottaa taas ajatukset itseen, turpeisiin raajoihin ja roikkuvaan mahaan. Katselen kuvia sairastamisajoilta ja jonnekin pallean tienoille iskee kaipuu kuin kivi, puristaa keuhkot tyhjiksi. Miten minä saatoin päästää itseni lihomaan näin? Ymmärrän kyllä, että parantuminen oli avain janoamaani oikeaan elämään. Mutta miksi menin liioittelemaan sen kanssa? Miksei normaalipainon alaraja tai edes puoliväli riittänyt? Miksi lihon koko ajan, vaikka syön mielestäni normaalisti? En ole käynyt vaa'alla kuukauteen, enkä tiedä uskaltaisinko edes astua sille enää. Hupsansaa, painoindeksini on varmaan 30.

Kipeänä en voi liikkua, mutta minun täytyy syödä. Se kuuluu terveyteen niin kuin tomaatti tomaattisipulisalaattiin. Kyllä minä tunnen nälkää ihan normaalisti, vaikka makaan ja kärvistelen kuumekouristuksissa aamupäivät ja illat. Siinä välissä, lääkkeenoton jälkeen, tunnen oloni ihan hyväksi. Fyysisesti.

Tiedän kyllä, miksi kaipaan laihuutta. Aika on kullannut muistot siinä määrin, että todella kuvittelen tunteneeni itseni laihaksi laihtuessani. Kuvittelen, että se oli sellaista keijukaisprinsessaleikkiä, ihanan väljiä vaatteita ja suloisen kevyt olo; pitkät kapeat jalat, joilla tanssahdella instagram-suodattimien värittämässä unimaailmassa ja kovat ohuet käsivarret, joilla halata itseään, laskea selkärangan ihon läpi pullistuvia nikamia.

Todellisuudessahan se oli aivan toista. Keveys on kaukana osaston ohrasuurimopuuron, mehukeiton, kahden vuohenjuustopasteijan ja nutrin sisältävän päivällisen jälkeisestä olosta. Tanssahtelusta osaston käytävillä sai pakkoliikuntamerkinnän epikriisiin. Ja luita kyllä tunnusteltiin, pakonomaisesti. Ne eivät vain koskaan olleet tarpeeksi lähellä ihoa.

Ja olihan se itsekästä. Sitä taantui pikkulapseksi, joka kaipasi jatkuvaa huolenpitoa, ei osannut itsenäistyä, ei edes syödä itse. Sillä aikaa, kun muut pääsivät ripille, minä istuin osastolla lämmin kaurapussi vatsan päällä ja olin niin kauhean ahdistunut. Sillä aikaa, kun kehitysmaissa lapset kuolivat nälkään, minä löin pääni piskuisen osastonvessan lavuaariin salaa siellä pomppiessani. Olen ollut säälittävä, enkä pelkää myöntää sitä. Toki kyseessä oli sairaus ja niin eteenpäin, mutta loppujen lopuksi kyse oli omasta valinnasta, ainakin minun kohdallani. Halutako elää vai vikistä nutripullo kourassa.

Minä tiedän faktat, mutta se ei poista tätä tunnetta. Minä olen pehmeä, lämmin ja leveä. Minä en siedä itseäni näin. Mutta koska olen järkevä, kärsin mieluummin kuin alan laihduttaa itseäni alipainoiseksi. Minä olen jo kerran nähnyt, ettei siitä(kään) mitään tule. Puuh.

ENNEN



NYT

torstai 10. heinäkuuta 2014

MÖKKIBATTLE - Pöllis

Pölliksen uusin räpellys. Se on kuin tervainen koppakuoriainen tai dramaattinen banaani, mutta meille niin rakas.


lauantai 5. heinäkuuta 2014

Pianopiisi

Tämmösen väsäsin sitten. Ketuttaa tää näppäimistö, kun se ei tahdo ottaa kaikkia kirjaimia... enivei, tässä tämä, instrumentaalia tällä kertaa. Ja niin, yrittäkää unohtaa lopun hirveä säätö. En osaa.



<3 juu all, pöllöfani