sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Miten käy liikuntaluokkayhteiskunnassa? EI KÄY!

//kuvat ovat meitin skotlanninreissulta. Leikin taiteilijaa.


Minä tiedän, ettei pitäisi istua. Istuminen on epäterveellistä. Silti minä istun nyt, niin kuin olen istunut koko päivän; ensin mökkikuistilla, kalliolla, sitten autossa, ruokapöydässä ja nyt tässä. Saan varmasti  peräpukamia, sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin, keuhkoahtauman, psykoosin, ihottumaa, nuhan, halveksuntaa, vankilatuomion ja halvimman mahdollisen hautakiven. Kaupan päälle vaaleanpunaisen Nasu-vispilän. Sen voisin ottaakin.



Ei mutta ihan totta. Minua on ahdistanut lähiaikoina paljon ja ahdistaa nyt. Siksi kirjoitan, vaikka olisin voinut kieltää äitiä viemästä koiran ulos ja mennä itse tuonne hikoilevaan, puuskuttavaan, pistävän hajuiseen ja väsähtäneeseen luontoon pyörimään, yksin ahdistukseni kanssa.



Olen oppinut ymmärtämään itseäni - tosin ihan pikkuisen vasta. Kävely luonnossa auttaa minua käsittelemään ahdistustani. Kuitenkin näin kovaan sisäiseen vikinään, rahinaan ja itkuun tepsii vain kirjoittaminen. Paras tulos saataisiin kävelemällä ensin ja kirjoittamalla sitten, mutta koska huomenna lähdemme ajamaan Tampereelle musiikkiteatterileirille kello 6, minun täytyy mennä aikaisin nukkumaan.

Siinäpä se. Minä olen kiittämätön, laiska paska. Äiti maksoi hirveän summan siitä leiristä vain, jotta olisin onnellinen. Ja olenhan minä innostunut. Mutta inhoan kehoani, mieltäni, tapojani ja tottumuksiani niin paljon, etten tiedä, mitä siitäkään tulee.

Minä olen niin hyväosainen. Ei tarvitse kantaa huolta pään päällisestä katosta, ei enää edes siitä ikivanhasta matosta, joka oli murennut kellarikomeroon koinsyömäksi tahnaksi. Se taas sinkoaa minuun uuden ahdistuksenaiheen. En ole siivonnutkaan aikoihin.

Minä tahdon vain olla iloinen. Tyytyväinen. Onnellinen on niin suuri ja merkityksellinen sana, niin tavoiteltu ja korkeuksiin nostettu adjektiivi, etten tohdi pyytää edes sitä.




Minulla on niin paljon päässäni juuri nyt. Mietin esimerkiksi sitä, miksi kirjoittaminen helpottaa. Siksikö, että se on jokin taito, josta saatan olla ylpeä? Taito, jonka varaan rakennan itsearvostukseni. Miten selviäisin, jos menettäisin kirjoittamisen? En voisi pitää itseäni hyvänä enää missään, hukkaisin itseni, lakkaisin olemasta.

Toiseksi minua ärsyttää. Lehteilin juuri päivällisen yhteydessä pariakin naistenlehteä ja hesaria. (Siinä ehkä syy, miksi ateriani ovat niin runsaita ja pitkäkestoisia...) Joka sivulla törmään siihen. Se on kuin sähköisku suoraan alavatsaan, kipu, joka tämän hautovan hikoilun lailla valuu pitkin ohimoitani. LIIKU! URHEILE! Pystyt parempaan! Jaksaa, jaksaa!

Ja pahempaa, pahempaa aina vaan. Suositusten mukaan... Tutkimuksen mukaan... Toinen toistaan timmimmät julkkikset kertoivat liikuntamääristään, reportaasit puhuvat siitä, kuinka lavatansseissakin tanssitaan sykevöiden ja teknisten vaatteiden kanssa, Terveys-osio löytyy joka lehdestä, vaikka sille on  pyhitetty omatkin paksut julkaisunsa, jotka täyttävät puolet kaupan lehtihyllystä. Näin maratoonariksi! Näin testaat hapenottokykysi, lihasvoimasi, kestävyytesi! Näin karistat kesäkilot! Detox-kuuri! Triathlon! Sahara-juoksu! Uimalla Ruotsiin!

Minä pelkään. Pelkään, että tästä on tulossa maailma, jossa lihasmassalla ja aerobisella kestävyydellä ostetaan ihmisenarvoinen elämä. Tarkoitan, että minusta ihmisenarvoiseen elämään kuuluu se, että ihmistä kunnioitetaan, hänen edesottamuksiaan arvostetaan, jopa ihaillaan riippumatta siitä, ovatko ne liikunnallisia vai eivät. Minä pelkään, että urheilusta tulee niin voimakas hyvän elämän symboli, että jossakin vaiheessa liikkumattomat tai ylipainoiset ihmiset syöstään alas yhteiskunnan rattaista. Että pian ei ole väliä, oletko ihmishenkiä pelastava kirurgi tai vaikka eläinten oikeuksia puolustava taiteilija, ellet ole MYÖS juossut kuutta maratonia. Paitsi, etteihän maraton enää ole mitään. Ensin uidaan viisi kilsaa, sitten pyöräillään tuhat ja lopuksi jäähdytellään yksi maraton yhdellä jalalla narua hyppien.

Pian ylipainoisten päälle on hyväksyttävää sylkeä muuallakin kuin internetissä. Pian kaikki, joilla on rasvamaksa tai 2.tyypin diabetes, saavat kuljetettavakseen pakollisen varoituskyltin: "Mattiin tutustuminen voi johtaa epäterveellisempiin elämäntapoihin."

Mitä tahansa voi tapahtua tässä hullussa maailmassa ja minua suututtaa. Älkääkä ymmärtäkö väärin, kyllä liikunta on hyvästä. Silloin, kun se ei tuhoa kaikkea muuta ympäriltään kuin haiseva rikkakasvi.

Ps. Ei tätä oloa helpota se, etten helteen takia OIKEASTI jaksa tehdä yhtään mitään. Mökillä kahden lihaskimppuserkun kanssa oli yhtä tunnontuskaa. "Kyllähän nyt aamureenin vetäsee helteelläkin." Voih.

8 kommenttia:

  1. Ihan sairaan hyvin kirjoitettu teksti taas! Oon täysin samaa mieltä sun kanssa, mun mielestä atleettisuus on ihan liian yliarvostettua... Kuvaile muuten enemmänkin, kuvat oli tosi hienoja :)

    VastaaPoista
  2. Ihan sairaan hyvin kirjoitettu teksti taas! Oon täysin samaa mieltä sun kanssa, mun mielestä atleettisuus on ihan liian yliarvostettua... Kuvaile muuten enemmänkin, kuvat oli tosi hienoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ihanaa kuulla, etten ole yksin tän ajatuksen kanssa.:)

      Poista
  3. Kyllä minä vaan niin mieleni pahoitan, kun netti-Iltasanomien alareunat koristuvat täyteen crossfit-muikkeleiden (huomaa korostettu yleistys) filosofioista - totuuden sanasta, siitä, että ortoreksia on vain lössyköiden tekaisema nimi aktiiviselle elämäntyylille.

    Vaikka rakastan salilla käyntiä, syntyperäinen neuroottinen aivolohkoni huolestuu melkein joka treenin jälkeen siitä, että tämänkin ajan olisin voinut käyttää opiskelemalla latinaa kiinaksi tai luomalla napakan, kansainvälisen some-kampanjan, joka lopettaisi lapsiavioliitot viikon sisällä.

    Väitän, että olet kirjoittamisen ohella sellainen ihminen, jollaisen kaltaiset maailma tuntee nimellä monilahjakkuus. Varsinkin yleisesti luovuuden saralla. Kirjoittaminen on toki ehdottomasti yksi vahvuuksistasi, ja voi olla, että sitä vaalimalla olet saanut siitä kaikkein vahvimmankin, en ole sinä, joten en voi tietää tietenkään.

    Sinua kuunnellessaan tuskin ensimmäinenkään MM-kehonrakentaja keksisi syyttää sinua laiskuudesta tai fitin puutteesta - olet normaali, terve ja helvetin viisas nuori, kateudenkohdematskua kenelle tahansa järkevälle ihmiselle.

    Toisaalta kaikissa on jotain todella suurta vaikutusvaltaa, se oma keino esittää mykistävää ihastusta. Vain harva salillakäyjä löytää oikeasti punttikselta näytönpaikkansa, eikä vatsapalikoista ole hyötyä suurintaa osaa ammattipaikoista hakiessa. Tai parittelukumppania. Tai itsetuntoakaan. Kaikki oikeasti tärkeä perustuu muihin asioihin, eikä niistä puhuttaessa ketään kiinnosta, paljonko nousee penkistä.

    Sosiaalinen media voi valita minkä hyvänsä asian ihanteeksi. Se voi olla talo täynnä jukkapalmuja, koska ne puhdistavat ilmaa ja elättävät siten satavuotiaaksi. Tai se voi olla vaatimus kahden viittomakielen osaamiseen, ihan vain siksi, että pitää osata kommunikoida. Ehkä selfieidenkin suosion ohittavat kuvat lääkäriksivalmistumistodistuksista - "No pain, no gain: mikä on sun tekosyy maksuhäiriöön?"

    Näitä tulee ja menee. Oman elämänsä hipsteriys sen sijaan on aina ollut in ja tulee olemaankin. Jokainen, joka osoittaa ihan puhtaasti kykyjään niissä omissa intresseissään, saa varmasti ympärilleen just eikä melkein sellaisia ihmisiä ja tapahtumia, joita itse eniten tarvitsee.

    Vedä sä ne aamutreenit tekstiesi parissa, jos huvittaa. Sä kiität vielä ja saat lopussa sen valtavan arvostuksen, jonna työstäsi ansaitset ja joka lämmittää sua paljon enemmän kuin mikään läpinäkyvä vyötärö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan pitkä kommentti, kiitos! Kyllä sussakin on näköjään kirjoittajan vikaa! Ja olet ihan oikeassa siinä, mitä sanot.

      Poista
    2. Jössestä, kiitos sinullekin! Oman blogin puute houkuttelee aina kommenttiboksin hyväksikäyttöön.

      Poista
  4. erittäin hyvä teksti !! :) oon itekkin kyllä kilpaurheilija mutta en oo tullu ennen ajatelleeksi asiaa tolta kantilta ja tajusin nyt tosiaan miten täynnä maailma on liikuntaa ja muuta. ite ainakin urheilen omaksi ilokseni kavereitten kanssa joukkueessa. musta liikunnan harrastamisen pitäisi olla nautinto, ei pakote!

    VastaaPoista