perjantai 21. maaliskuuta 2014

Politiikka = Avohoidon piirissä oleva tiikka


Nyt täytyy paljastaa jotakin.

Minä en tajua isoista asioista mitään. Tykkään lukea Hesaria aamupuuron kanssa, koska se rapisee ja tuoksuu tutulta ja turvalliselta ja koska minun on aina lehteiltävä jotain, kun syön. (Ihan oikeasti, vaikka sitten puhelinluetteloa.) Silmäillessäni uutisotsikoita, ajattelen kuitenkin yleensä jotain ihan muuta. Toisinaan yritän keskittyä tajuamaan, mistä puoli yhdeksän iltatunnarin jälkeen ruudussa oikein poristaan, mutta en onnistu. Toisinaan yritän tajuta yhteiskuntaopin kirjastani edes jotakin, lause kerrallaan, mutta en onnistu. Useimmiten tyydyn osaani, ajattelen pääni sisään oikeasti mahtuvia käsitteitä ja haen jääkaapista lisää tomaattia. (Kärsin kroonistuneesta tomaattimaniasta. Jos minut tahtoo löytää, niin ensin kannattaa etsiä kaikista paikoista, joissa on saatavilla MeNaiset ja tuoreita tomaatteja.)

Siis. Minusta ei tule yhteiskuntatieteilijää eikä filosofia, hyväksyn sen. Silti jonkinlainen yleissivistys olisi syytä rakentaa. Olisi hyvä tajuta edes palasia yhteiskuntamme rakenteesta tai päivänpolttavista poliittisista kysymyksistä.

Minullahan on mielipiteitä. En vain oikein osaa pukea niitä eduskunnan edustuskieliseksi palikkapuheeksi. Siksi en myöskään ymmärrä. Hesarin uutisotsikot hyppivät silmille ja juoksevat tiehensä, ennen kuin ehdin tarttua niihin. Yritän kovasti vaikuttaa tiedostavammalta kuin olen. Kun joku sanoo Ukraina, minä vastaan, että kriisi, painokkaasti ja syvällä äänellä. Enempää minun ei tarvitse sanoakaan - enkä osaisi.

Ihan totta. Minäpä havainnollistan. Politiikka - Maija - sanakirja.

Kehysriihi = Riihikuivasta materiaalista valmistettu valokuvakehys tai paja, jossa niitä yhteisöllisesti valmistetaan.

Pakote = Tunne, joka kehossa vallitsee ennen aamukakalla käymistä.

Rakenneuudistus = Tapahtuu rikottaessa raa'an kananmunan rakenne ja vatkattaessa se sokerin kanssa vaahdoksi.

Optio = Opossumin sukuinen eläin.

Menotaso = Viikonlopun häppeninkien laadukkuus

Liikevaihto  = Ryhmäliikuntatunnilla tapahtuva siirtymä liikkeestä toiseen

Etyj = Ranskalainen kuohkea leivos

Ulkoasiainvaliokunta = Päiväkodissa valittu ryhmä, joka päättää, mitkä hiekkalelut otetaan pihalle mukaan.

Tukilainaerä =  Erävaelluksessa käytetty, lainattu jalkatuki.

Luottoluokittaja = Apulaisrehtori tai vastaava luottohenkilö, joka vastaa oppilaiden jaottelusta luokkiin koulussa.

Yritysliiketoiminta = Ryhmäliikuntatunnilla liikkeiden puhdas suorittaminen jää yritykseksi.

Likviditeetti = Limetin sukuinen pieni hedelmä.

Päätöslauselma = Kokeen esseetehtävän viimeinen lause, jossa epätoivoisena yrityksenä on saada kaikki olennainen tiivistettyä sanamäärään kuulostamatta tunteettomalta sanelukoneelta. TAI Romaanin epilogin viimeinen lause, jossa kirjailija yrittää riipiä itsensä irti hahmojen maailmasta ja päätyy liian usein venyttelemään kuin liisteri.

Sote = Lausutaan So? Te. Vastareaktio "Ettekö te tiedä, kuka minä olen?" - argumenttiin.

Inflaatio = Influenssa-mutaatio.


Siinä muutamia. Menen nyt nurkkaan häpeämään.









3 kommenttia:

  1. Tuo sinun sanakirjasi, ihana :D

    Lohdutukseksi sanottakoon, että ehdit vielä tutustua yhteiskuntatieteisiin ja muihinkin. Oikeastaan voisi sanoa, että halusit tai et... kiitos koulujärjestelmän. Toisaalta, enpä tosin ole ihan niin vakuuttunut, että tuo edustajistokaan noita asioita kovin hyvin hallitsee. Jonkinlaista yhteiskunta-alaa opiskellessa suurimpia oppeja itselleni ainakin oli, että tärkeintä on pyöritellä hienoja sanoja, ei sillä sisällöllä niin väliä ;) Siihen asti nautinnollisia hetkiä Hesarin tuoksun kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mäkin kerran kirjoitin pitkän hienolta kuulostavan puheen pelkistä sivistyssanoista, enkä tullut sanoneeksi yhtään mitään. :D

      Kiitos kommentista, olet ihana! :)

      Poista
  2. On tylsää ja käsillä on vaan kännykkä ja netti joten mie vaan luen näitä sun tekstejä järkässä läpi ja ei mulla tähän oikeestaan muuta kommentoitavaa kuin se, että mun tekee vaan koko ajan mieli halia sinuu ihan kamalasti!!

    VastaaPoista